There's no budget
like 0-budget
 

Lördagen 14 oktober smäller det! Då är det dags att gå och se välförtjänta sparkar delas ut mot det förstenade svenska filmliket. Då kommer nämligen den Nya Filmens Festival: 0-BUDGETFESTIVALEN! För sjätte (eller är det sjunde?) gången bjuds det nya 0-budgetfilmet på Södran. Det hela kommer att utspela sig i nätterna två.
0-budgetfilmen har under årens lopp spridit sig som en farsot över landet- Stockholm, Halmstad, Uppsala, Borlänge och nu senast Hultsfredsfestivalen har följt Lunds exempel. För er som ännu inte invigts i denna kultrörelse följer här en liten introduktion:

I 0-budgetfilmens gryning dominerade de utländska filmerna helt, framför allt visades en hel del tyska experimentfilmer, då främst utförda på super-8 som under det årtiondet blommade i Tyskland. Bland annat startades en hoper filmfestivaler för undergroundfilmare, exempelvis NoBudgetFilm-festivalen i Hamburg. Denna festival kom att bli en direkt inspirationskälla för den första 0-budgetfestivalen i Lund och givetvis kom flera filmer direkt från Hamburg. Läget för den svenska 0-budget filmen var dock vid tidpunkten föga imponerande. En av de få som lyckades skrapa ihop pengar till filmkostnader och även producera memorabla filmer var Max Andersson, numer mest känd som serietecknare extraordinaire.
Men plötsligt kom Videoexplosionen! Till en början, där under 80-talets mitt, märktes den kanske inte så tydligt, mer än att små tyska farbröder i hatt gick runt med någonting misstänkt likt en klumpig stillbildskamera och filmade domkyrkan. Efter några år tröttnade gubben på kameran, köpte en ny leksak och gav bort kameran till sina barnbarn. Dessa var de första av andra generationens 0-budgetfilmare. Helt plötsligt blev det billigt att göra film. Vem som helst hade råd att köpa ett gammalt videoband. Dessutom var det enkelt att ordna till dödscoola effekter och via mediaverkstäder landet över tillhandahölls redigeringsutrustning, vars främsta uppgift från början var att aktivera de små glyttarna i filmprojekt om rasism och våld. Om nätterna, dock, vaknade 0-budgetfilmarna till liv för att i lönndom skapa hiskliga amatörsplatterfilmer som knappast låg i linje med mediaverkstädernas mål. Amatörsplatterfilmen kom därigenom att bli en av de första och viktigaste hörnstenarna i 0-budgetfilmen.
Det var historien, det. Nutiden knackar sålunda på dörren. Videon har via sin relativa lättillgänglighet givit upphov till en stor mängd filmare och genrer. En av de mest flitiga företrädarna för amatörsplattern är ILEX productions. ILEX debuterade för flera år sedan med Il paradiso del amasotto, en verktygsmördarfilm vars främsta merit var att den var dubbad till italienska. Därefter kom In Evil We Trust, en motorcykelvigilantfilm i Thou Shalt Not Kills anda. Knuttarna röjer upp i en gymnasieskola i Sundsvall, men hindras av en fjunig fjortis lierad med Den Svarte själv. Med sin senaste film Clayboys on Monster Island, en modelleresplatter av hög kaliber, har ILEX äntligen nått en vidare publik via TV-programmet Synk.
En annan viktig 0-budgetgenre är ”Kepsgrabbarnas video”. Det är de grabbarna som ofta ses med proffsutrustning ute på stan, filmandes olika typer av evenemang. På kvällen åker de egna kassetterna in i kamerorna. De främsta representanterna i denna genre är Johannes Runeborg och Per Edström. Per Edström är en 0-budgerfilmens motsvarighet till Minutemen. Med hetsiga minutverk som Skate or Die och lokalTVserien Telge Vice, demonstrerar han de speedmetalklipp som fått Växjö-TV att göra dåliga plagiat. Den mest kända kopian av Kepsgrabbarnas alster är dock Svullo-programmen, som ter sig oerhört blodfattiga jämfört med Runeborgs enorma original Elaka Sune och Rune II och III.
Kepsgrabbarna finner sin diametrala motsats i den ”Feministiska kampfilmen”. Många kvinnor som vet vad de vill säga och vill säga det högt har attraherats av videomediet. Övertygande i denna genre är bl.a Cecilia Örtenheims övertygande kvasidokumentära film om mannen som den felande länken, Heta fakta. Men det finns även de kvinnor som mutat in en helt egen 0-budgetgenre. Den mest framstående av dessa är Boel Simouni, som gör ett slags ”0-budgetmelodramer”. Boel gjorde filmer med Max Andresson redan på super 8-tiden, då hon gjorde fina filmer som Vintertid, även den visad på TV 2s Synk. Boel är antagligen den 0-budgetfilmare som också nått störst erkännande hos vulgus: en av hennes senaste filmer, Vampyren och oskulden, ska bli operauppsättning i Stockholm om ett år eller så.
Kvar finns också ursprungsgenren, ”undergroundfilmen”, även om de flesta originalutövarna antingen dött eller fått jobb på TV. Kvar finns dock den profilstarka exilpolskan Malgorzata Kubiak. Här är det sex, våld, dekadens, poesi och tung elektroakustisk musik som gäller. Hennes filmer, extremt självutlämnande och ’verkliga’, delar på klassiskt experimentmanér alltid in publiken i två grupper: älskare och ärkehatare.
Slutligen, då finns den underligaste genren av dem alla, ”kufarna”. Kufarna företräds av produktionsgruppen Mondo Gnarp, som gjort den fullkomligt obeskrivbara Ulph Svensson Nightrider. Hugade personer kommer att kunna försöka uttyda vad den handlar om 14-15 oktober. Ingen har hittils varit helt säker. Det enda som kunnat fastställas är att David Hasselhoff är Kingen.
Kvar att namnges är de lokala förmågor som verkar/har verkat inom 0-budgetfilmen, t.ex. videokollektivet Rallarångest, vilka har gjort filmer som den vågade studien i gubbsjuka Röda små äpplen,eller varför inte Mogulfilm, som nyligen debuterat med Små stunder av lycka. Andra namnkunniga är Emelie Engdahl, Magnus Larsson, Johannes Stjärne Nilsson (vars debut Sjön fylldes är hans enda 0-budgetfilm), Marita Blomberg (med bl.a. Barbiedockserotiska filmer), VideoDirekt (otroligt produktiva, kunniga och i Sverige drivande 0-budgetkrafter med sina huvudpersoner Claes Leijonhuvud, Lars Sjunnesson och Lotta Leijonhuvud) samt Mats Lundell, vars starkaste kort förmodligen är Sanningen om Filmcentrum, ett klart skakande dokument över en navelskådande förening i stagnation skildrat via brusiga bilder och mufflig speakerröst, samt den vansinniga Cykelhjälms-loopen.
Sålunda: detta är ett urval av de genrer och filmare man kan stöta på i 0-budgetfilmens underbara värld. Vill ni bilda er en egen uppfattning om ny svensk film så ska ni skita i den senaste Susanne Osten-filmen och ge er iväg till 0-budgetfestivalen istället.
Visas på Bio Södran 14 - 15 oktober, från kvällen till sent på natten.

Research och text: Claes Leijonhuvud
Text och bearbetning: Martin Sunnerdahl